← Tilbage til alle artikler

Hvem arver uden testamente? - Din guide til arvelovens arverækkefølge

SkifteGuiden Team
Hvem arver uden testamente? - Din guide til arvelovens arverækkefølge

Står du tilbage som efterladt og skal håndtere et dødsbo, hvor der ikke findes et testamente? Måske er du usikker på, hvem der så egentlig arver, og hvordan arven fordeles? Det er en helt almindelig situation at stå i, og det kan virke forvirrende at skulle navigere i reglerne for arvefordeling, når der ikke er et testamente, der tydeliggør afdødes ønsker.

Men du er ikke alene med dine spørgsmål. Rigtig mange mennesker er usikre på, hvad der sker med arven, hvis der ikke er et testamente. Denne blogpost er lavet for at give dig en klar og letforståelig guide til, hvem der arver, når der ikke er oprettet et testamente. Vi vil gennemgå arvelovens arverækkefølge trin for trin, så du får overblik, svar på dine spørgsmål og føler dig mere tryg ved situationen. Vores mål er, at du forstår, hvordan arven fordeles efter loven, og hvem der er de arveberettigede, når testamentet mangler.

Hvad sker der, når der ikke er et testamente? - Arveloven træder i kraft

Når en person dør uden at have efterladt sig et gyldigt testamente, er det arveloven, der bestemmer, hvordan arven skal fordeles. Arveloven er en lov, der detaljeret beskriver, hvem der er arvinger, og hvordan arven fordeles mellem dem, når afdøde ikke selv har truffet andre bestemmelser i et testamente.

Du kan tænke på arveloven som "plan B" for arvefordelingen. Loven træder automatisk i kraft, når "plan A" – et testamente fra afdøde – mangler. Arveloven sikrer, at der altid er en klar og juridisk korrekt ramme for, hvordan et dødsbo skal fordeles, også når afdøde ikke selv har taget stilling til det.

Kort sagt: Når der ikke er et testamente, er det arveloven, der suverænt afgør, hvem der arver. Arvingerne kan ikke selv frit bestemme, hvordan arven skal fordeles – de skal følge arvelovens regler.

Arveklasserne - Arverækkefølgen i arveloven

Arveloven opererer med et system af arveklasser. Arveklasserne definerer arverækkefølgen – altså i hvilken rækkefølge forskellige grupper af slægtninge arver. Der er grundlæggende fire arveklasser i dansk arvelov:

Det er vigtigt at bemærke, at arveklasserne er hierarkisk opbygget. Det betyder, at man altid starter med at undersøge, om der er arvinger i 1. arveklasse. Hvis ja, arver de hele arven (medmindre der er en ægtefælle). Hvis nej, går man videre til 2. arveklasse, osv. Man springer ikke arveklasser over.

Samlever - Arver samlevende uden testamente?

Et spørgsmål, der ofte opstår, er: Hvad med samlevende? Arver samlevende hinanden, hvis der ikke er testamente?

Som udgangspunkt er svaret desværre nej. Ugifte samlevende arver ikke hinanden ifølge arvelovens almindelige regler. Arveloven anerkender primært slægtskabsforhold og ægteskab/registreret partnerskab som grundlag for arveret.

Der er dog undtagelser og muligheder for at sikre sin samlever arveret:

Hvis der ikke er oprettet et udvidet samlevertestamente eller en samleverbegunstigelse, vil samlevende ikke arve hinanden efter arveloven. I den situation vil arven i stedet blive fordelt til afdødes øvrige arvinger (livsarvinger, forældre, søskende etc.) i henhold til arvelovens arveklasser.

Det er derfor meget vigtigt for samlevende at overveje at oprette enten et udvidet samlevertestamente eller en samleverbegunstigelse, hvis de ønsker at sikre hinanden arveret. Uden disse foranstaltninger er samlevende ikke sikret økonomisk ved dødsfald i henhold til arveloven.

Hvad kan SkifteGuiden.dk hjælpe med i forhold til arverækkefølgen?

Når man skal finde ud af, hvem der arver uden testamente, kan det hurtigt blive kompliceret at navigere i arvelovens regler og arveklasser. SkifteGuiden.dk er en online ressource, der er skabt til at guide dig trygt og nemt igennem dødsbobehandlingen – også når det gælder arverækkefølgen og arvefordelingen.

SkifteGuiden.dk kan hjælpe dig med arverækkefølgen på flere måder:

Med SkifteGuiden.dk i ryggen bliver det pludselig meget mere overskueligt at finde ud af, hvem der arver uden testamente, og hvordan arven skal fordeles efter arveloven. Du får den nødvendige viden, struktur og værktøjer til selv at håndtere arverækkefølgen korrekt i et privat skifte – og spare penge i forhold til at betale for professionel hjælp.

Privat skifte - Den økonomisk fornuftige løsning når arverækkefølgen er klar

Når arverækkefølgen er afklaret, og du har overblik over, hvem der er arvinger ifølge arveloven, kan privat skifte være en rigtig god løsning til at håndtere dødsboet. Privat skifte er markant billigere for arvingerne sammenlignet med at bruge en advokat eller en ekstern bobestyrer.

Fordele ved privat skifte, især når arverækkefølgen er ukompliceret:

SkifteGuiden.dk gør privat skifte endnu nemmere og mere overkommeligt. Med SkifteGuidens online guide og værktøjer kan I selv trygt og sikkert håndtere alle aspekter af det private skifte – også fastlæggelsen af arverækkefølgen og den korrekte arvefordeling.

Konklusion - Arveloven bestemmer arven uden testamente - SkifteGuiden.dk guider dig trygt

For at opsummere: Når der ikke er et testamente, er det arvelovens regler om arveklasser og arverækkefølge, der bestemmer, hvem der arver. Arveloven prioriterer slægtninge i en bestemt rækkefølge – startende med livsarvinger og ægtefælle, og derefter forældre, søskende, bedsteforældre osv. Samlevende arver som udgangspunkt ikke hinanden uden testamente eller særlige begunstigelser.

Det kan virke komplekst at navigere i arvelovens regler, men med den rette vejledning og værktøjer – som du finder på SkifteGuiden.dk – kan du trygt og sikkert fastslå arverækkefølgen og håndtere arvefordelingen i et privat skifte.

Overvejer du privat skifte? Besøg SkifteGuiden.dk i dag og læs mere om, hvordan de kan hjælpe dig og din familie trygt og økonomisk fornuftigt igennem dødsbobehandlingen – og sikre, at arven fordeles korrekt efter arveloven, når der ikke er testamente. Tag det første skridt mod et overskueligt og trygt skifteforløb – besøg SkifteGuiden.dk nu.