Kan mine børn arve min pension? - Få klarhed over reglerne for pensionsarv

Mange af os sparer op til pensionen i et helt liv, for at sikre os en god alderdom. Men hvad sker der egentlig med den opsparing, hvis man dør før pengene er brugt? Kan dine børn arve din pension, eller forsvinder pengene tilbage til pensionsselskabet? Det er et spørgsmål, der optager mange, og som kan virke kompliceret at finde svar på.
Hvis du også undrer dig over, hvad der sker med din pensionsopsparing den dag du ikke er her mere, så er du kommet til det rette sted. Denne blogpost er lavet for at give dig en klar og letforståelig guide til, om dine børn kan arve din pension. Vi vil gennemgå de vigtigste regler og give dig svar på de spørgsmål, du måtte have, så du kan føle dig klogere og mere tryg ved, hvad der sker med din pensionsopsparing. Målet er, at du får et godt overblik over reglerne for pensionsarv, og hvordan du eventuelt kan planlægge, hvordan din pension skal fordeles efter din død.
Kan mine børn arve min pension? - Det korte svar
Lad os starte med det korte og direkte svar på spørgsmålet: Ja, som udgangspunkt kan dine børn godt arve din pension. Men – og der er et men – det afhænger af hvilken type pension der er tale om, og hvem der er indsat som begunstiget på pensionsordningen.
Helt overordnet kan man sige:
- Ratepensioner: Ja, kan som regel arves af børnene. Der er dog visse skattemæssige forhold, man skal være opmærksom på (se mere om skat senere).
- Livrenter: Delvist ja. En garantiordning på en livrente kan udbetales til arvingerne. Men selve livrenten ophører som regel ved dødsfaldet, og der er ikke "restværdi" der kan arves (medmindre der er garanti).
- Kapitalpensioner: Ja, kan som regel arves af børnene. Som ved ratepensioner, skal man være opmærksom på skat.
Det er dog vigtigt at understrege, at det altid afhænger af de konkrete vilkår i den enkelte pensionsordning. Der kan være forskelle fra selskab til selskab, og det er vigtigt at tjekke, hvad der står i din pensionsaftale.
Forskellige typer af pensioner - og hvad det betyder for arv
For at forstå reglerne for pensionsarv, er det vigtigt at kende de mest almindelige typer af pensioner:
-
Ratepension:
- En pensionsopsparing, der udbetales i rater over et aftalt antal år (typisk 10, 20 eller 30 år).
- Hvis du dør inden alle rater er udbetalt, vil de resterende rater som regel blive udbetalt til dine arvinger.
- Ratepensioner er arvelige.
-
Livrente:
- En pensionsopsparing, der udbetales løbende – så længe du lever.
- Livrenten stopper som udgangspunkt ved dødsfaldet.
- Ikke-arvelig som udgangspunkt. Dog kan der være en garantiordning knyttet til livrenten. Hvis der er en garanti, betyder det, at der er en garanteret udbetalingsperiode eller et garanteret mindstebeløb. Hvis du dør inden garantiperioden udløber eller mindstebeløbet er udbetalt, vil det resterende beløb blive udbetalt til dine arvinger. Tjek din pensionsaftale for at se, om din livrente har en garantiordning.
-
Kapitalpension (ophørt salg i 2013):
- En pensionsopsparing, der opspares som en kapital, og som udbetales som et engangsbeløb ved pensionsalderen.
- Selvom salg af nye kapitalpensioner er ophørt, er der stadig mange eksisterende kapitalpensioner.
- Kapitalpensioner er arvelige. Hvis du dør inden pensionen er udbetalt, vil kapitalen som regel blive udbetalt til dine arvinger.
-
Arbejdsmarkedspension (firmapension):
- Pensioner, der opspares via din arbejdsplads.
- Kan være ratepensioner, livrenter eller en kombination.
- Arvelighed afhænger af den konkrete pensionsordning. Tjek med dit pensionsselskab eller pensionsaftalen via din arbejdsplads.
-
Aldersopsparing:
- En pensionsopsparing med lempeligere beskatning ved udbetaling.
- Kan udbetales som engangsbeløb eller løbende udbetalinger.
- Aldersopsparing er arvelig.
Som du kan se, er ratepensioner, kapitalpensioner og aldersopsparing som udgangspunkt arvelige, mens livrenter normalt ikke er (medmindre der er en garantiordning). For arbejdsmarkedspensioner afhænger det af den konkrete ordning.
Det er altid en god idé at undersøge netop dine pensionsordninger for at få klarhed over arveligheden. Kontakt dit pensionsselskab eller log ind på pensionsinfo.dk for at få overblik over dine pensioner og vilkårene for dem.
Begunstigelsesklausul - Hvem skal have pensionen?
Noget af det vigtigste i forhold til pensionsarv er begunstigelsesklausulen. En begunstigelsesklausul er en bestemmelse i din pensionsaftale, der angiver, hvem der skal modtage pensionspengene, hvis du dør.
Hvem kan indsættes som begunstiget?
- "Nærmeste pårørende": Langt de fleste pensionsordninger har en standardbegunstigelse til "nærmeste pårørende". "Nærmeste pårørende" er en juridisk defineret kreds af personer (se næste afsnit). Hvis du ikke selv aktivt har valgt en anden begunstiget, vil din pension automatisk blive udbetalt til "nærmeste pårørende" efter arvelovens regler.
- Navngivne personer: Du kan selv vælge at indsætte navngivne personer som begunstigede i din pensionsordning. Det kan f.eks. være dine børn, din samlever, en ven, eller en velgørende organisation. Ved at indsætte navngivne personer, kan du fravige standardreglen om "nærmeste pårørende" og selv bestemme præcis, hvem der skal have pensionspengene.
Hvad sker der, hvis der ikke er en begunstigelsesklausul?
Hvis der ikke er indsat en begunstigelsesklausul i din pensionsordning (hverken "nærmeste pårørende" eller navngivne personer), så vil pensionspengene som regel blive udbetalt til dødsboet. Det betyder, at pensionspengene bliver en del af den samlede arv, der skal fordeles efter arvelovens regler eller et eventuelt testamente. I så fald er det altså arveloven (eller testamentet), der bestemmer, hvem der i sidste ende arver pensionspengene – og det vil typisk være dine livsarvinger (børn, børnebørn osv.) og/eller din ægtefælle/samlever.
Det er altså vigtigt at være opmærksom på begunstigelsesklausulen i dine pensionsordninger. Hvis du ønsker at sikre, at pensionspengene går til bestemte personer (f.eks. dine børn), bør du tjekke, hvem der er indsat som begunstiget – og eventuelt ændre begunstigelsen, hvis det ikke passer med dine ønsker.
Hvem er "nærmeste pårørende" i pensionssammenhæng?
Begrebet "nærmeste pårørende" bruges hyppigt i pensionsaftaler og er defineret i loven. "Nærmeste pårørende" omfatter (i prioriteret rækkefølge):
- Ægtefælle/registreret partner: Din ægtefælle eller registrerede partner er altid "nærmeste pårørende" i første række. Bemærk: Samlevende er ikke automatisk "nærmeste pårørende" – se punkt 3.
- Livsarvinger: Dine børn, børnebørn, oldebørn osv. (livsarvinger i lige linje nedad). Livsarvinger træder i stedet, hvis der ikke er en ægtefælle/registreret partner.
- Samlever (under visse betingelser): Din samlever kan være "nærmeste pårørende", hvis I opfylder mindst én af disse betingelser:
- Samlevende i mindst 2 år: I skal have haft fælles bopæl og samliv i mindst 2 år forud for dødsfaldet.
- Fælles barn: I skal have, have haft, eller vente et fælles barn.
- Hvis samlever opfylder betingelserne, træder samlever i stedet for livsarvinger (hvis der heller ikke er ægtefælle/registreret partner).
- Arvinger ifølge testamente eller loven: Hvis der ikke er ægtefælle/registreret partner, livsarvinger eller samlever (der opfylder betingelserne), så vil "nærmeste pårørende" være de arvinger, der er berettiget til at arve dig ifølge arveloven eller dit testamente.
Det er vigtigt at kende definitionen af "nærmeste pårørende", da det afgør, hvem der automatisk modtager din pension, hvis du ikke selv har valgt en anden begunstiget.
Skat af arvet pension - Hvad skal børnene betale?
Selvom det er positivt, at dine børn kan arve din pension, skal man også være opmærksom på skatten af arvet pension. Arv af pension beskattes som indkomst for modtageren – ikke som "arv" i traditionel forstand (boafgift).
Beskatning af arvet pension afhænger af pensionstypen:
-
Ratepension og kapitalpension:
- Udbetalinger fra ratepensioner og kapitalpensioner til "nærmeste pårørende" beskattes som personlig indkomst. Det vil sige, at børnene skal betale almindelig indkomstskat af de udbetalte pensionsrater eller engangsbeløb.
- Beskatningen kan være progressiv, hvilket betyder, at jo højere indkomst børnene har i forvejen, jo højere skatteprocent skal de betale af pensionsudbetalingen.
- Der er dog skattemæssige lempelser for "nærmeste pårørende" i form af et særligt bundfradrag og en lavere progressionssats. De præcise regler og satser kan variere og bør undersøges hos Skattestyrelsen eller en skatterådgiver.
- Udbetalinger til andre begunstigede end "nærmeste pårørende" (f.eks. venner, fjernere slægtninge) beskattes hårdere – typisk med en højere afgift.
-
Livrente:
- Hvis der udbetales garantiydelser fra en livrente til "nærmeste pårørende", beskattes disse også som personlig indkomst – med de samme lempelser som ved rate- og kapitalpensioner.
- Selve livrenten (uden garanti) er ikke arvelig og beskattes ikke. Den ophører ved dødsfaldet.
-
Aldersopsparing:
- Udbetalinger fra aldersopsparing til "nærmeste pårørende" er skattefrie. Aldersopsparing er den mest lempeligt beskattede pensionsform ved arv.
Det er altså vigtigt at være opmærksom på, at arvet pension ikke er skattefri for børnene. Der skal betales indkomstskat af ratepensioner, kapitalpensioner og livrentegarantier (dog med visse lempelser). Aldersopsparing er en undtagelse og kan udbetales skattefrit til "nærmeste pårørende".
Planlægning af pension og arv bør derfor også tage højde for de skattemæssige konsekvenser for arvingerne.
Hvornår arver børn ikke pensionen? - Undtagelser
Selvom hovedreglen er, at børn kan arve pension, er der visse situationer, hvor børnene ikke arver pensionen – eller kun en del af den.
Typiske undtagelser:
- Ægtefællebegunstigelse: Hvis du har indsat din ægtefælle/registrerede partner som navngiven begunstiget i din pensionsordning, vil pensionen udelukkende blive udbetalt til din ægtefælle. I så fald vil børnene ikke arve pensionen direkte (men ægtefællen kan naturligvis efterfølgende vælge at dele arven med børnene, hvis det er ønsket). Ægtefællebegunstigelse bruges ofte for at sikre længstlevende ægtefælle bedst muligt økonomisk.
- Samleverbegunstigelse (udvidet): Ligesom med ægtefæller, kan du indsætte din samlever som navngiven begunstiget i et "udvidet samlevertestamente" for pensionsordninger. Dette kræver, at I opfylder visse betingelser for samliv (2 års samliv eller fælles barn). Hvis samlever er indsat som udvidet begunstiget, vil pensionen primært gå til samleveren. Reglerne for samleverbegunstigelse kan være komplekse – søg juridisk rådgivning.
- Livrente uden garanti: Som nævnt tidligere, er livrenter som udgangspunkt ikke arvelige. Hvis din pension er en ren livrente uden garantiordning, vil der ikke være nogen restværdi, der kan udbetales til arvingerne ved dit dødsfald. Livrenten ophører simpelthen.
- Særlige pensionsvilkår: Der kan være særlige vilkår i den enkelte pensionsordning, der begrænser arveligheden. Det kan f.eks. være pensionsordninger, der er knyttet til specifikke overenskomster eller arbejdsgiverforhold. Læs altid pensionsaftalen grundigt.
Det er altså ikke en selvfølge, at dine børn altid arver din pension. Det afhænger af pensionsordningens type, begunstigelsesklausulen, og eventuelle særlige vilkår. Hvis du vil være sikker på, at dine børn arver din pension (eller en del af den), bør du undersøge dine pensionsordninger nøje og eventuelt ændre begunstigelsen eller oprette et testamente.
SkifteGuiden.dk - Hjælp til at forstå pensionsarv i privat skifte
Reglerne for pensionsarv kan virke indviklede, og det er forståeligt, hvis du føler dig lidt forvirret. Men du behøver ikke at stå alene med det! SkifteGuiden.dk er en online ressource, der er skabt til at guide dig trygt og nemt igennem dødsbobehandlingen – også når det gælder pensionsarv.
SkifteGuiden.dk kan hjælpe dig med pensionsarv på flere måder:
- Letforståelige guides: SkifteGuiden.dk tilbyder klare og letforståelige guides, der trin for trin forklarer reglerne for pensionsarv, begunstigelse, skat og de forskellige pensionstyper. Guiden hjælper dig med at få overblik over de komplekse regler.
- Overblik over pensionsordninger: SkifteGuiden.dk hjælper dig med at skaffe overblik over afdødes pensionsordninger – så du kan få klarhed over, hvilke pensioner der er tale om, og hvilke vilkår der gælder.
- Hjælp til begunstigelsesklausuler: SkifteGuiden.dk giver vejledning om, hvordan begunstigelsesklausuler fungerer, og hvordan du eventuelt kan ændre begunstigelsen i dine egne pensionsordninger.
- Information om skat: SkifteGuiden.dk informerer om de skattemæssige regler for arvet pension, så du ved, hvad du og dine arvinger skal være opmærksomme på.
- Support og vejledning: Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp undervejs i dødsbobehandlingen, tilbyder SkifteGuiden.dk support og vejledning. Du er aldrig alene, og kan altid få svar på dine spørgsmål.
Med SkifteGuiden.dk i ryggen bliver det pludselig meget mere overskueligt at håndtere pensionsarv i et dødsbo. Du får den nødvendige viden, struktur og værktøjer til selv at styre pensionsarven korrekt i et privat skifte – og spare penge i forhold til at betale for professionel hjælp.
Privat skifte - En økonomisk fordel for arvingerne
Når man skal håndtere et dødsbo med pensioner, kan privat skifte være en rigtig god og økonomisk fornuftig løsning. Privat skifte er markant billigere for arvingerne end at bruge en advokat eller en ekstern bobestyrer.
Fordele ved privat skifte, især når det gælder pensionsarv:
- Spar advokatomkostninger: I undgår høje udgifter til advokat eller bobestyrer.
- Mere overblik og kontrol: Arvingerne har selv kontrol over processen og får et bedre overblik over boets økonomi – herunder pensionsordningerne.
- Hurtigere proces: Privat skifte kan ofte gennemføres hurtigere end bobestyrerskifte.
- Nemmere adgang til information: Med SkifteGuiden.dk får I nem adgang til al den information og vejledning, I har brug for – lige ved hånden.
SkifteGuiden.dk gør privat skifte endnu mere tilgængeligt og overkommeligt – også når der er pensioner i dødsboet. Med SkifteGuidens online guide og værktøjer kan I selv trygt og sikkert håndtere alle aspekter af det private skifte – også forståelse og håndtering af pensionsarv.
Konklusion - Ja, børn kan arve pension - men undersøg vilkårene og planlæg
For at opsummere: Ja, dine børn kan som regel arve din pension – især ratepensioner, kapitalpensioner og aldersopsparing. Livrenter er typisk ikke arvelige (medmindre der er en garanti). Det afgørende er dog begunstigelsesklausulen i dine pensionsordninger. Hvis du ikke har valgt en anden begunstiget, vil pensionen som regel gå til "nærmeste pårørende" – som kan inkludere dine børn. Arvet pension beskattes som indkomst for børnene (dog med visse lempelser).
Det er vigtigt at undersøge dine egne pensionsordninger for at få klarhed over arvelighed, begunstigelse og skat. Og husk, at SkifteGuiden.dk er her for at hjælpe dig trygt igennem dødsbobehandlingen – også når det gælder pensionsarv – i et økonomisk fornuftigt privat skifte.
Vil du have styr på din pensionsarv og sikre dine børns økonomiske fremtid? Besøg SkifteGuiden.dk i dag og læs mere om, hvordan de kan hjælpe dig og din familie trygt og nemt igennem dødsbobehandlingen. Tag det første skridt mod et overskueligt og trygt skifteforløb – besøg SkifteGuiden.dk nu.