Kan man hæve på afdødes konto? - Forstå reglerne for adgang til afdødes midler

I en svær tid efter et dødsfald, er der mange praktiske ting, der skal ordnes. Et af de spørgsmål, der ofte presser sig på, er af økonomisk karakter: "Kan man hæve penge fra afdødes bankkonto?" Måske står du og skal betale for begravelsen, eller der er andre presserende udgifter, og du er usikker på, om du kan få adgang til afdødes midler i banken.
Hvis du er i tvivl om, hvad reglerne er for at hæve penge fra en afdøds konto, så er du ikke alene. Det er et spørgsmål, der berører mange efterladte, og som kan virke både kompliceret og følsomt. Denne blogpost er skrevet for at give dig en klar og letforståelig guide til, om og hvornår man kan hæve på afdødes konto. Vi vil besvare de mest almindelige spørgsmål og give dig den information, du har brug for, for at føle dig tryggere og bedre informeret om dine muligheder. Målet er, at du efter at have læst denne guide, har en god forståelse for reglerne og ved, hvordan du skal forholde dig i din situation.
Det korte svar: Som udgangspunkt NEJ - Kontoen spærres
Lad os starte med det klare svar: Som udgangspunkt kan man ikke hæve penge fra en afdøds bankkonto, efter dødsfaldet har fundet sted. Når banken modtager besked om dødsfaldet, bliver afdødes konti som regel spærret.
Spærringen af kontoen betyder i praksis, at:
- Afdødes betalingskort, MobilePay og Netbank bliver lukket ned.
- Der kan ikke hæves kontanter i banken fra kontoen.
- Der kan ikke overføres penge fra kontoen.
- Ingen kan disponere over kontoen – heller ikke ægtefælle eller andre pårørende – uden særskilt tilladelse fra banken.
Hvorfor spærres kontoen?
Spærringen af afdødes bankkonto er en standardprocedure, som bankerne er forpligtet til at følge. Formålet med spærringen er at beskytte dødsboet og sikre en korrekt fordeling af arven. Banken skal sikre sig, at der ikke sker uautoriserede hævninger eller dispositioner over kontoen, før det er afklaret, hvem der er de retmæssige arvinger, og hvordan boet skal behandles.
Det er altså ikke et udtryk for mistillid til de efterladte, men en nødvendig juridisk foranstaltning for at sikre en ordentlig og lovlig håndtering af dødsboet.
Undtagelser: Betaling af begravelsesudgifter og nødvendige regninger
Selvom hovedreglen er, at man ikke kan hæve på afdødes konto efter dødsfaldet, findes der visse undtagelser. I nogle tilfælde er det muligt at få tilladelse fra banken til at betale visse udgifter direkte fra afdødes spærrede konto.
De typiske udgifter, der kan betales fra afdødes konto, er:
-
Begravelsesudgifter: Udgifter til begravelse, bisættelse, kremation, gravsten, dødsannonce, blomster, gravøl m.v. kan som regel betales direkte fra afdødes konto. Banken vil dog kræve dokumentation i form af fakturaer eller regninger fra bedemand, kirkegård, stenhugger osv.
-
Nødvendige husholdningsudgifter: I visse tilfælde kan det være muligt at få dækket nødvendige husholdningsudgifter i en kortere periode efter dødsfaldet. Dette kan f.eks. være husleje, el, varme, vand, mad og medicin, hvis der er en efterlevende ægtefælle eller samlever, der er økonomisk afhængig af afdøde. Banken vil vurderer dette konkret og kan kræve dokumentation for behovet og udgifterne. Det er vigtigt at understrege, at det ikke drejer sig om at opretholde samme levestandard som tidligere, men om at dække de mest basale og nødvendige udgifter.
Vigtigt at vide om udbetalinger fra spærret konto:
- Bankens tilladelse er altid nødvendig: Du kan ikke selv hæve penge eller overføre fra kontoen. Du skal altid kontakte banken og anmode om tilladelse til at betale en specifik udgift.
- Dokumentation er afgørende: Banken vil kræve dokumentation for alle udgifter, der ønskes betalt. Det kan være fakturaer, regninger, tilbud fra bedemand, lejekontrakt, medicinrecept osv. Jo bedre dokumentation du har, jo større er chancen for at banken vil godkende betalingen.
- Kun nødvendige udgifter: Banken vil kun godkende betalinger af udgifter, der anses for nødvendige og rimelige i forbindelse med dødsfaldet eller den umiddelbare periode efter. Luksusudgifter eller private udgifter vil ikke blive godkendt.
- Begrænset beløb: Der kan være begrænsninger på, hvor store beløb banken vil tillade udbetalt fra den spærrede konto, inden skiftet er afsluttet.
- Kontakt banken direkte: Hvis du har behov for at få betalt udgifter fra afdødes konto, er det vigtigt at kontakte banken direkte – hurtigst muligt efter dødsfaldet. Forklar din situation og fremlæg den nødvendige dokumentation. Banken vil vejlede dig om, hvad der er muligt i din konkrete situation.
Selvom der findes undtagelser, er det vigtigt at huske, at muligheden for at hæve på afdødes konto i den indledende fase er begrænset og kræver bankens godkendelse i hvert enkelt tilfælde. Du skal ikke regne med at kunne dække alle udgifter fra afdødes konto, før skiftet er afsluttet.
Hvem kan på sigt få adgang til afdødes midler? - Skifteretsattesten er nøglen
Selvom du som pårørende ikke umiddelbart kan hæve på afdødes konto, betyder det ikke, at pengene er låst for altid. Når dødsboet er behandlet, og der er udstedt en skifteretsattest fra Skifteretten, kan arvingerne (eller en eventuel bobestyrer) få adgang til afdødes midler.
**Adgangen til afdødes midler afhænger af skifteformen: **
-
Privat skifte:
- Hvis arvingerne vælger privat skifte, er det arvingerne i fællesskab, der får råderet over afdødes konto, når Skifteretten har udstedt en skifteretsattest til privat skifte.
- Skifteretsattesten fungerer som en "nøgle" til kontoen. Når arvingerne afleverer skifteretsattesten til banken, ophæves spærringen.
- Arvingerne skal i fællesskab blive enige om, hvordan kontoen skal forvaltes, og hvordan pengene skal fordeles. Typisk opretter man en særskilt "dødsbo-konto", hvor midlerne fra afdødes konto overføres til, og hvorfra alle yderligere betalinger og arveudbetalinger sker.
- Det er vigtigt, at alle arvinger er enige om håndteringen af kontoen og arvefordelingen. Er der uenighed, kan det forsinke processen betydeligt.
-
Bobestyrerskifte:
- Hvis Skifteretten beslutter, at boet skal behandles som bobestyrerskifte, er det en af Skifteretten udpeget bobestyrer (typisk en advokat), der får fuld råderet over afdødes konto.
- Bobestyreren står for at forvalte boet, betale kreditorer, indhente aktiver, udarbejde boopgørelse og udbetale arven til arvingerne – når skiftet er afsluttet.
- Arvingerne har ikke direkte adgang til kontoen under bobestyrerskiftet. De skal kommunikere med bobestyreren og følge dennes anvisninger.
- Bobestyrerskifte anvendes typisk i mere komplicerede boer, hvor der er uenighed mellem arvingerne, hvor boet er insolvent (mere gæld end aktiver), eller hvor der er andre særlige forhold. Bobestyrerskifte er markant dyrere for arvingerne end privat skifte.
Skifteretsattesten er altså det centrale dokument, der giver adgang til afdødes midler. Hvornår skifteretsattesten udstedes, afhænger af skifteformen og boets kompleksitet. Privat skifte er som regel hurtigere end bobestyrerskifte. Du kan læse mere om de forskellige skifteformer på SkifteGuiden.dk (link indsættes senere).
Hvad med fælles konti? - Særlige regler
Reglerne for at hæve på afdødes konto kan være lidt anderledes, når det drejer sig om fælles bankkonti. Som nævnt i en tidligere blogpost (link indsættes, hvis relevant), findes der to typer af fælles konti:
- ”Og-konto” (fælleskonto): Kræver underskrift fra alle kontohaverne for at disponere. Ved dødsfald af den ene kontohaver, spærres kontoen som udgangspunkt, men den overlevende kontohaver kan i visse tilfælde fortsat have adgang – efter aftale med banken.
- ”Eller-konto” (konto i forening): Hver kontohaver kan disponere alene. Ved dødsfald af den ene kontohaver, spærres kontoen ikke automatisk, og den overlevende kontohaver har som regel fortsat fuld adgang til kontoen. Dog kan afdødes andel af kontoen indgå i dødsboet.
Hvis du er medkontohaver på en fælles konto med afdøde, er det vigtigt at kontakte banken hurtigst muligt efter dødsfaldet for at afklare, hvordan kontoen skal håndteres fremover. Banken vil vejlede dig om dine rettigheder og muligheder i den konkrete situation.
SkifteGuiden.dk - Din guide til en nemmere dødsbobehandling
Håndtering af økonomi og bankkonti i forbindelse med et dødsbo kan være en kompleks og tidskrævende proces. Men du behøver ikke at stå alene med det! SkifteGuiden.dk er en online ressource, der er skabt til at guide dig trygt og nemt igennem privat skifte processen.
SkifteGuiden.dk gør dødsbobehandlingen mere overskuelig på flere måder:
- Klar og letforståelig vejledning: SkifteGuiden.dk tilbyder trin-for-trin guides og information om alle aspekter af privat skifte – herunder håndtering af bankkonti, betaling af regninger, skifteretsattest, arvefordeling m.v. Guiden er skrevet i et letforståeligt sprog, så alle kan være med.
- Praktiske værktøjer og skabeloner: Du får adgang til digitale værktøjer, tjeklister og skabeloner, der hjælper dig med at strukturere og dokumentere hele processen. Dette gør det nemmere at holde overblikket og undgå fejl.
- Tidsbesparende: Med SkifteGuiden.dk kan du spare tid og besvær ved selv at stå for dødsbobehandlingen, fremfor at skulle mødes med en advokat eller ekstern bobestyrer. Du kan arbejde i dit eget tempo og på det tidspunkt, der passer dig bedst.
- Økonomisk fordel: Privat skifte via SkifteGuiden.dk er markant billigere for arvingerne end at bruge en advokat eller bobestyrer. Du sparer typisk tusindvis af kroner i advokatomkostninger.
- Support og tryghed: Selvom du vælger privat skifte, er du ikke alene. SkifteGuiden.dk tilbyder support og vejledning, så du altid har mulighed for at få svar på dine spørgsmål og komme trygt igennem processen.
Med SkifteGuiden.dk i ryggen kan du trygt og sikkert håndtere et privat skifte – også selvom du er usikker på de økonomiske og juridiske aspekter. Du får den nødvendige viden, struktur og støtte til at komme godt igennem en svær tid – og samtidig spare penge for arvingerne.
Konklusion - Adgang til afdødes konto er begrænset i starten - Men hjælp er at hente
For at opsummere: Som udgangspunkt kan du ikke hæve på afdødes konto efter dødsfaldet – da kontoen spærres. Undtagelsesvist kan banken tillade betaling af nødvendige udgifter som begravelse – men det kræver altid bankens godkendelse og dokumentation. Adgang til afdødes midler opnås først, når dødsboet er behandlet, og der er udstedt en skifteretsattest.
Selvom det kan virke frustrerende, at der er begrænsninger på adgangen til afdødes konto i den indledende fase, er det vigtigt at huske, at det sker for at beskytte dødsboet og sikre en korrekt arvefordeling. Og husk, at du ikke er alene i denne proces. SkifteGuiden.dk står klar til at guide dig trygt og nemt igennem dødsbobehandlingen – og gøre processen mere overskuelig og økonomisk fornuftig for dig og din familie.
Står du over for at skulle håndtere et dødsbo og er i tvivl om, hvordan du skal forholde dig til afdødes bankkonto? Besøg SkifteGuiden.dk i dag og læs mere om, hvordan de kan hjælpe dig og din familie. Tag det første skridt mod et overskueligt og trygt skifteforløb – besøg SkifteGuiden.dk nu.