Hvad skal man huske når en pårørende dør? - En overskuelig huskeliste

Midt i sorgen og tabet af en elsket pårørende, kan det virke fuldstændig uoverskueligt at skulle forholde sig til alle de praktiske ting, der pludselig melder sig. Hvad skal man huske? Hvad er vigtigt at gøre først? Det er naturligt at føle sig fortabt og forvirret, når man står i sådan en situation.
Du er langt fra alene med de følelser. Mange efterladte oplever, at det er svært at navigere i de mange opgaver og beslutninger, der skal træffes i forbindelse med et dødsfald. Men det er vigtigt at vide, at du ikke behøver at huske det hele selv, og at der er hjælp at hente.
Denne blogpost er skrevet som en hjælpsom huskeliste til dig, der har mistet en pårørende. Vi vil gennemgå de vigtigste ting, du skal huske i den første tid efter dødsfaldet, så du kan føle dig bedre forberedt, mere rolig og tryg i en svær tid.
Huskeliste: De vigtigste ting at huske når en pårørende dør
Her er en overskuelig huskeliste over de vigtigste punkter, du bør forholde dig til, når en pårørende er gået bort. Listen er opdelt i kategorier for at gøre det mere overskueligt:
1. Umiddelbart efter dødsfaldet (inden for de første timer/dage)
- Konstatere dødsfaldet: Ved dødsfald i hjemmet, der ikke er forventet, ring 112. Ved forventet dødsfald i hjemmet under hjemmepleje eller på hospice, kontaktes hjemmeplejen/hospicet. Ved dødsfald på hospital, sker konstatering automatisk.
- Underret de nærmeste: Informer ægtefælle/samlever, børn, forældre og andre nære pårørende. Overvej hvem i familien der kan hjælpe med at kontakte andre.
- Praktiske foranstaltninger:
- Lås afdødes bolig, hvis afdøde boede alene og dødsfaldet er sket i hjemmet.
- Sørg for pasning af eventuelle husdyr.
- Aflys eventuelle aftaler for afdøde (lægetider, frisør, sociale arrangementer).
- Undgå forhastede beslutninger om f.eks. salg af bolig eller fordeling af indbo i den første tid.
2. Registrering af dødsfald og kontakt til myndigheder (inden for de første uger)
- Dødsfald registreres automatisk: Dødsfaldet registreres automatisk i CPR-registeret, når det er konstateret af en læge. Du behøver som udgangspunkt ikke foretage dig noget i forhold til registreringen.
- Skifteretten kontakter jer: Skifteretten vil inden for nogle uger kontakte kontaktpersonen på dødsanmeldelsen (typisk den person, der har stået for dødsanmeldelsen til kommunen).
- Brev fra Skifteretten: Brevet indeholder information om dødsboet og de forskellige skifteformer.
- Tilbud om vejledende møde: Ofte tilbydes et frivilligt vejledende møde (typisk telefonisk) med Skifteretten, hvilket kan være en god mulighed for at få overblik.
- Vælg bedemand (hvis relevant): Hvis I ønsker hjælp til begravelse/bisættelse, kontakt en bedemand. Bedemanden kan hjælpe med mange praktiske opgaver.
3. Praktiske opgaver og beslutninger (inden for de første måneder)
- Planlæg begravelse/bisættelse: I samarbejde med bedemand (eller selv, hvis I ønsker det) planlægges begravelsen/bisættelsen.
- Få overblik over afdødes økonomi:
- Skaf adgang til afdødes bankkonti: Brug skifteretsattesten (modtages senere fra Skifteretten, efter ansøgning om skifte) til at få adgang til bankkonti.
- Søg efter relevante papirer: Gennemgå afdødes papirer for at få overblik over aktiver (værdier) og passiver (gæld). Vær opmærksom på forsikringer, pensioner, testamenter, gældspapirer mv.
- Stop abonnementer og betalingsservice: Opsig abonnementer, medlemskaber, betalingsserviceaftaler mv.
- Tag stilling til skifteform: På baggrund af information fra Skifteretten og jeres overblik over boet, skal I tage stilling til, hvilken skifteform der passer bedst til jeres situation (boudlæg, ægtefælleudlæg, privat skifte, bobestyrerskifte osv.).
- Vær opmærksom på privat skifte: Privat skifte er ofte en økonomisk fordelagtig løsning, hvis arvingerne er enige og boet ikke er for komplekst. Læs mere om privat skifte længere nede i denne blogpost.
- Ansøg om skifte hos Skifteretten: Når I har valgt skifteform, skal I indsende en ansøgning til Skifteretten.
4. Længerevarende opgaver i forbindelse med dødsboet (over de næste måneder)
- Udarbejd åbningsstatus (Formueoversigt 1): Lav en foreløbig opgørelse over boets aktiver og passiver på dødsdagen og indsend til Skifteretten inden for 6 måneder.
- Betal gæld og afvikl boet: Betal afdødes gæld, sælg eventuelt aktiver (bolig, bil mv.), og afvikl boet i henhold til den valgte skifteform.
- Udarbejd boopgørelse (Formueoversigt 2): Lav en endelig opgørelse over boets økonomi og fordeling af arven og indsend til Skifteretten inden for 15 måneder (ved privat skifte).
- Betal boafgift og retsafgift: Betal eventuel boafgift og yderligere retsafgift til Skifteretten.
- Afslut skiftet: Når Skifteretten har godkendt boopgørelsen og alle afgifter er betalt, er skiftet afsluttet.
Denne huskeliste er en generel vejledning, og rækkefølgen af opgaver kan variere lidt afhængigt af jeres konkrete situation. Det er vigtigt at huske, at I ikke skal kunne det hele fra starten, og at det er okay at tage et skridt ad gangen.
Vær opmærksom på det følelsesmæssige aspekt
Midt i alle de praktiske gøremål er det utroligt vigtigt at huske at tage vare på jer selv og hinanden. Sorgprocessen er individuel og kan tage tid.
- Giv plads til sorgen: Sørg for at give jer selv og hinanden rum til at sørge og bearbejde tabet. Der er ingen "rigtig" eller "forkert" måde at sørge på.
- Tal sammen: Tal med hinanden om jeres følelser og tanker. Det kan være en stor hjælp at dele sorgen med andre.
- Søg støtte: Tøv ikke med at søge professionel hjælp (f.eks. hos en psykolog eller sorggruppe), hvis I har brug for det. Der er mange gode ressourcer tilgængelige for efterladte.
- Husk pauser og omsorg for dig selv: I en travl og svær tid er det vigtigt at huske at spise, sove og holde små pauser. Sørg for at gøre ting, der giver dig ro og glæde – selv i en svær tid.
Privat skifte - En hjælpende hånd i en svær tid
Når I skal vælge skifteform, er det værd at undersøge privat skifte nærmere. Privat skifte betyder, at arvingerne selv overtager ansvaret for at afvikle dødsboet.
Fordelene ved privat skifte er bl.a.:
- Markant billigere: Privat skifte er ofte langt billigere end at bruge en bobestyrer (advokat udpeget af Skifteretten).
- Mere kontrol: I bevarer kontrollen over processen og beslutningerne.
- Potentielt hurtigere: I nogle tilfælde kan privat skifte være hurtigere end bobestyrerskifte.
SkifteGuiden.dk er en online ressource, der er skabt til at hjælpe efterladte trygt og nemt igennem privat skifte. De tilbyder en trin-for-trin guide, skabeloner og værktøjer, der gør processen mere overskuelig og håndterbar.
Med SkifteGuiden.dk kan privat skifte føles mindre overvældende og mere trygt. Du får den nødvendige viden og støtte til at gennemføre skiftet selv – og samtidig spare mange penge.
Konklusion - Du er ikke alene og der er hjælp at hente
At miste en pårørende er en af de sværeste ting i livet, og der er mange ting at huske i den forbindelse. Men husk, at du ikke er alene i denne proces, og der er masser af hjælp og støtte at hente.
Brug denne huskeliste som en rettesnor, og husk at tage et skridt ad gangen. Giv jer selv tid til at sørge, tal med hinanden og søg hjælp, når I har brug for det.
Overvejer du privat skifte? Besøg SkifteGuiden.dk og læs mere om, hvordan de kan hjælpe dig trygt og økonomisk fornuftigt igennem dødsbobehandlingen. Tag det første skridt mod et mere overskueligt og trygt forløb – besøg SkifteGuiden.dk i dag.