← Tilbage til alle artikler

Kan man se afdødes kontoudtog? - Din guide til indsigt i afdødes økonomi

SkifteGuiden Team
Kan man se afdødes kontoudtog? - Din guide til indsigt i afdødes økonomi

I den svære tid efter et dødsfald, er der mange praktiske ting, der skal tages stilling til. En af de ting, der ofte giver anledning til spørgsmål, er adgangen til afdødes økonomiske informationer – herunder kontoudtog. Måske du sidder og undrer dig over: "Kan jeg overhovedet se afdødes kontoudtog?" Og hvis ja, "Hvordan gør jeg så?"

Det er helt naturligt at have spørgsmål om dette. Som efterladt kan man have brug for at få overblik over afdødes økonomi af mange årsager – for eksempel for at kunne betale regninger, danne sig et overblik over aktiver og passiver i dødsboet, eller for at sikre en korrekt arvefordeling.

Hvis du også er i tvivl om, hvorvidt du kan få adgang til afdødes kontoudtog, så læs med videre. Denne blogpost er skrevet for at give dig en klar og letforståelig guide til, om man kan se afdødes kontoudtog. Vi vil besvare de mest almindelige spørgsmål og give dig den information, du har brug for, for at føle dig klogere og mere tryg ved processen. Målet er, at du efter at have læst denne guide, har en god forståelse for reglerne og ved, hvordan du skal forholde dig i din situation.

Det korte svar: Ja, under visse betingelser kan man se afdødes kontoudtog

Lad os starte med det korte og beroligende svar: Ja, arvinger og en eventuel bobestyrer har ret til at se afdødes kontoudtog. Det er dog ikke en automatisk ret, og der er visse betingelser og procedurer, der skal følges.

Helt generelt gælder det:

Hvem har så ret til at se afdødes kontoudtog? Og hvordan dokumenterer man sin ret? Det ser vi nærmere på nu.

Hvem har ret til at se afdødes kontoudtog? - Arvinger og bobestyrer

I forbindelse med et dødsbo er det primært arvingerne og en eventuel bobestyrer, der har ret til at få adgang til afdødes kontoudtog.

1. Arvinger:

2. Bobestyrer:

Andre, der ikke har automatisk ret til kontoudtog:

Kort sagt: Det er primært arvinger med en skifteretsattest og en udpeget bobestyrer, der har ret til at se afdødes kontoudtog. Andre pårørende eller interessenter har som udgangspunkt ikke denne ret.

Hvordan får man adgang til afdødes kontoudtog? - Den praktiske proces

Hvis du er arving og har en skifteretsattest (eller er bobestyrer), er her den praktiske proces for at få adgang til afdødes kontoudtog:

  1. Identificer afdødes bank(er): Først skal du identificere, hvilke banker afdøde benyttede. Dette kan du eventuelt finde ud af ved at gennemgå afdødes papirer, betalingskort, netbankoplysninger osv. Hvis du er i tvivl, kan du eventuelt kontakte Skifteretten for at få hjælp til at identificere bankforbindelser.

  2. Kontakt banken(e): Kontakt den/de relevante banker. Dette kan gøres telefonisk, skriftligt (brev eller e-mail) eller ved personligt fremmøde i banken. Det er ofte mest effektivt at kontakte banken skriftligt eller personligt, så du har dokumentation for din henvendelse.

  3. Fremlæg dokumentation: Ved henvendelsen til banken skal du fremlægge dokumentation for din ret til at se kontoudtogene.

    • Arvinger (privat skifte): Fremlæg original skifteretsattest til privat skifte (eller en bekræftet kopi). Medbring også gyldig billedlegitimation (pas eller kørekort). Hvis I er flere arvinger, skal I aftale, hvem der skal være kontaktperson over for banken, eller om I alle vil have adgang individuelt (kræver at alle arvinger møder op i banken med skifteretsattest og legitimation).
    • Bobestyrer (bobestyrerskifte): Fremlæg dokumentation for din udpegelse som bobestyrer fra Skifteretten. Medbring også gyldig billedlegitimation.
  4. Anmod om kontoudtog: Anmod banken om at udlevere kontoudtog for en relevant periode. Hvilken periode der er relevant afhænger af formålet med at se kontoudtogene. Typisk vil det være relevant at få kontoudtog fra dødsfaldsdagen og tilbage i tid – for eksempel 1-2 år. Du kan også anmode om kontoudtog for perioden før dødsfaldet, hvis det er relevant for boopgørelsen. Specificer tydeligt, hvilke konti og hvilken periode du ønsker kontoudtog for.

  5. Modtag kontoudtog: Banken vil behandle din anmodning og som regel udlevere kontoudtogene inden for en rimelig tidshorisont. Kontoudtogene kan typisk udleveres i papirform eller elektronisk (f.eks. via sikker e-mail eller netbank). Vær opmærksom på, at der i visse tilfælde kan være et gebyr for at få udleveret kontoudtog – især for ældre kontoudtog i papirform.

Vigtige tips i processen:

Hvor langt tilbage i tid kan man se kontoudtog?

Som arving eller bobestyrer har du som udgangspunkt ret til at se kontoudtog for en rimelig periode tilbage i tid. Hvad der defineres som "rimelig periode" kan variere lidt afhængigt af banken og de konkrete omstændigheder, men typisk vil det omfatte:

Bankernes forpligtelse til opbevaring af kontoudtog:

Konklusion: Du kan som regel få adgang til kontoudtog for de seneste år (1-2 år) og i visse tilfælde længere tilbage i tid, hvis du har en begrundet anledning. For meget gamle kontoudtog kan det være sværere.

Etiske overvejelser - Respekt for afdødes privatliv

Selvom man som arving har en juridisk ret til at se afdødes kontoudtog, er det vigtigt også at huske de etiske overvejelser. Kontoudtog indeholder meget personlige og følsomme oplysninger om afdødes økonomiske forhold, forbrugsmønster, og relationer.

Vigtige etiske retningslinjer:

Husk: Adgang til afdødes kontoudtog er en ret, men også et ansvar. Håndter den følsomme information med respekt og etik.

SkifteGuiden.dk - Hjælper dig med overblikket i dødsboet

Håndtering af økonomi i et dødsbo kan være en af mange ting, der virker uoverskuelige i en svær tid. Men du behøver ikke at stå alene med det! SkifteGuiden.dk er en online ressource, der er skabt til at guide dig trygt og nemt igennem privat skifte processen – inklusiv at skaffe overblik over afdødes økonomi og kontoudtog.

SkifteGuiden.dk kan hjælpe dig med kontoudtog på flere måder:

Med SkifteGuiden.dk i ryggen bliver det pludselig meget mere overskueligt at håndtere adgangen til afdødes kontoudtog i et dødsbo. Du får den nødvendige viden, struktur og værktøjer til selv at håndtere denne del af dødsbobehandlingen korrekt i et privat skifte – og spare penge i forhold til at betale for professionel hjælp.

Privat skifte - Den økonomisk fornuftige løsning

Husk, at privat skifte via SkifteGuiden.dk er en markant billigere løsning for arvingerne sammenlignet med at bruge en advokat eller en ekstern bobestyrer. Ved at vælge privat skifte og bruge SkifteGuiden.dk, kan I spare mange penge og samtidig have fuld kontrol over processen – herunder adgangen til afdødes kontoudtog og økonomiske oplysninger.

Fordele ved privat skifte:

SkifteGuiden.dk gør privat skifte tilgængeligt for alle. Med deres online platform og support kan I selv stå for dødsbobehandlingen og spare mange penge – uden at gå på kompromis med kvaliteten eller trygheden i processen.

Konklusion - Få indsigt i afdødes økonomi - Med SkifteGuiden.dk som guide

For at opsummere: Ja, du kan som arving se afdødes kontoudtog – men det kræver en anmodning til banken og dokumentation for din arveret (typisk en skifteretsattest). Bobestyrere har også automatisk ret til kontoudtog. Brug kontoudtogene til at danne overblik over boets økonomi og sikre en korrekt arvefordeling – og husk de etiske overvejelser og respekten for afdødes privatliv.

Selvom det kan virke udfordrende at skaffe kontoudtog i et dødsbo, er det en fast del af dødsbobehandlingen, som er overkommelig med den rette viden og vejledning. Og husk, at SkifteGuiden.dk er her for at hjælpe dig trygt igennem hele forløbet – også adgangen til kontoudtog – i et økonomisk fornuftigt privat skifte.

Står du over for at skulle håndtere et dødsbo og har brug for at få adgang til afdødes kontoudtog? Besøg SkifteGuiden.dk i dag og læs mere om, hvordan de kan hjælpe dig og din familie trygt og nemt igennem dødsbobehandlingen. Tag det første skridt mod et overskueligt og trygt skifteforløb – besøg SkifteGuiden.dk nu.